Spanje

Spanje        10 t/m 25 mei 1991      

We vertrekken met buspendeldienst van Concordia reizen vanuit Wapserveen. Onze fietsen hebben we op een slimme manier verpakt. Van één “dekbedovertrek” kun je twee “fietszakken” maken. We moeten ze de hele reis mee kunnen nemen. Op deze manier zijn ze klein en licht en passen onder in de fietstassen. Aanvankelijk krijgen we een fikse rekening gepresenteerd met “extra fietskosten à  F.300,-” . Na één telefoontje met uitleg is gelukkig alles snel opgelost en kunnen de fietsen gratis mee. Stiekem frommelen we de slaapmatjes en slaapzakken ook in de  ” Zak naar Spanje“.(Welke bekende Spanjaard zegt dat ook alweer?). Eenmaal in de bus wordt alles voor je gedaan en hoef je alleen maar achterover te leunen. Laat de vakantie nu maar beginnen! Na 29 uur zijn we in Torrevieja onze plaats van bestemming.      

Compact en licht en Dirk is klaar voor vertek.

De eerste twee dagen verblijven we op een camping 4 km landinwaarts; Los Balconas. Daar zijn al veel minder toeristen te bespeuren. Tijdens ons verblijf namelijk niemand. De Spaanse kust is aandoenlijk om te zien. De hele kuststrook wordt geexploiteerd en uitgebuit. Het ziet er overal hetzelfde uit. Veel hotels, discotheken en friet van Piet. Dat maakt het contrast met het binnenland te te groter. Een fietsvakantie vereist enige voorbereiding en discipline. “De voorbereiding gebeurt thuis, de discipline onderweg”. De kunst is een bepaald ritme zien te vinden waar iedereen zich prettig bij voelt en wat je iedere dag hanteert. Voor ons betekent dat:      

  • 8.00 uur uit de veren
  • 8.30 uur brood halen
  • 9.00 uur ontbijten
  • 9.45 uur inpakken en opzadelen
  • 10.30 tot 13.30 (ongeveer) ochtendetappe
  • 13.30 tot 15.30  Siësta
  • 15.30 tot 18.00 uur middagetappe + boodschappen voor het avondeten
  • vanaf 18.00 uur een slaapplaats zoeken en zorgen dat de tent vóór 20.00 staat !!
  • Rond 19.00 uur avondeten

Dit is uiteraard een gemiddelde dagindeling. Afhankelijk van de omstandigheden zoals het weer, de zwaarte van het terrein en het belangrijkste, hoe voelen wij ons.      

Elke ochtend vers brood halen

We staan ieder keer weer versteld van de enorme ruigte en grootsheid van Spanje. Toevallig had ik een boekje bij me over de geschiedenis  van het land ten tijde van Filips II (1525), wat zich destijds geheel in die streek afspeelde. Een  eventueel waterprobleem speelt alleen aan de kust. In het binnenland heeft ieder dorp z’n eigen “waterpomp”, gewoon goeie “aqua potable” We konden totaal  ongeveer 8 liter meenemen per etappe. Een snel rekensommetje leert ons dan; 2 etappes per dag  x 2 is 16 liter per dag.  

Filips II rond 1525

 

Torrevieja – Fuente Alamo

Na de boodschappen (melk brood en kaas) op pad voor de éérste echte etappe. Het eerste gedeelte is vlak en kunnen we het ritme proberen op te pakken. Lunch en siësta in Balsicas waar we een groep zigeuners ontmoeten. Ze reizen als gezin en blijven altijd samen. Toen ze ons zagen keken ze wat verbaasd. We vonden om ongeveer 19.00 uur een slaapplaats op een bouwterrein op advies van een rondwandelend echtpaar. Ondanks ons “steenkolen spaans” begrepen we het toch goed wat ze bedoelden. Welterusten.  

Fuente Alamo – Mazarron- Ramonete 

Dirk heeft de klok rondgeslapen.Na het ontbijt om 10.15u vertrokken.De eerste klimmetjes kondigen zich aan. Voor Rina en Dirk een compleet nieuwe ervaring. Een soort pijn dat ze nog niet kennen. Gaandeweg wenden ze er aan. Uiteindelijk gaat het verder fantastisch. Na een klim van 15 min volgt een afdaling van 20 min. Het mooiste is natuurlijk het afdalen. We zijn zó op het strand aan van Puerto de Mazarron. Na de siësta en lunch gaan we landinwaarts richting Aguilas. We worden onderweg vergezeld door een paar wielrenners en moeten doorrijden tot 21.30u om een goede slaapplaats te vinden. Wel een beetje zielig voor Rina en Dirk om zo lang door te moeten rijden. Maar  zij deden dit zonder te klagen. Fantastisch.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: